Първата доза ваксина не гарантира необходимата защита за добър имунен отговор„Най-добре би било да има максимално ваксинационно покритие на страната. Като имунолог мога да кажа, че първата доза на ваксината не може да гарантира онази защита, която би била необходима, за да изградим добър имунен отговор, който да ни защитава от заболяването“. Такова мнение изрази в предаването „Още от деня“ по БНТ проф. Марияна Мурджева от ваксинационния щаб.

Тя допълни, че клиничните изпитвания в „Пфайзер“ и „Модерна“ са направени за две дози ваксини.„Доказателствата, които имаме за ефекта на двете ваксини, са при прилагане на две дози. Рискуваме много при прилагане само на една доза и след това незнайно кога да чакаме да дойде втората доза. Не бих препоръчала това, би следвало да направим и двете дози на ваксина, за да имаме гаранцията, която ни дават предишните клинични изпитвания, че имунната система ще развие това, което очакваме“, предупреди тя.

Според нея всяка ваксина се характеризира с точно определен имунен отговор, и този имунитет зависи от това от какво е направена ваксината – вирус или бактерии.

„Не може да кажем каква е продължителността на имунитета след ваксините, защото времето, при който бяха изпитва ваксините, които влезнаха в Европа, е твърде кратък“, каза още проф. Мурджева. 

„Ориентирани сме от имунния отговор – основно антитела, но знаем, че има и имунни клетки. Но колко траят антителата и какви са имунните клетки, които пазят т.нар. имунна памет, никой не може да каже към настоящия момент“, каза още тя. 

„Очакванията са ваксината да доведе до продуцирането на неутрализиращи антитела и имунокомпетентни клетки“, обобщи тя.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.