П екин затвори всички храмове и ограничи достъпа до магистрала, водеща за град Шъцзячжуан, където има нов клъстър на COVID-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Градът се намира на близо 300 километра югозападно от китайската столица.

Броят на новите случаи на зараза в Китай си остава малък в сравнение с другите страни и в сравнение с отпреди година, когато в страната беше пикът на коронавирусната зараза.

Всичките 155 религиозни храма в Пекин се затварят за обществеността. Някои входове и изходи на магистралата за Шъцзячжуан се затварят.
Тържествата за Нова година по Лунния календар, което се пада идния месец в Китай, бяха забранени в някои покрайнини на столицата.

Отложени са повечето полети от и до Шъцзячжуан, главен град на провинция Хъбей, която заобикаля Пекин. Вчера властите на 11-милионния град забраниха на жителите му да го напуснат заради огнището на коронавирусна зараза.

В Шъцзячжуан бяха регистрирани 31 от 37-те предадени на местно ниво случая на коронавирус и 35 от 57-те асимптоматични случая на зараза, регистрирани за последното денонощие на континентален Китай. В града започна кампания за тестване за заразата, забранени бяха събиранията, на колите и хората в високорисковите райони бе разпоредено да не ги напускат, за да не се разпространява инфекцията.

Северната китайска провинция Ляонин, която съобщи за два нови случая на зараза и един внесен отвън нов случай, също обяви днес, че е удължава периода на карантина за пристигащите там от чужбина от 14 на 21 дни. Хората, излезли от карантината, ще бъдат под наблюдение за още 7 в домовете си. Те ще бъдат призовани да избягват ненужните пътувания и обществения транспорт, да се въздържат от групови дейности по време на този период на наблюдение.

Промишленият град Чънфън във Вътрешна Монголия, на около 340 километра североизточно от Пекин също въведе строги ограничения за борба с коронавируса.

В Китай броят на потвърдените случаи на зараза от коронавируса от началото на пандемията възлизат на 87 331, докато починалите от COVID-19 са 4634.

COVID-19: Китай постави под карантина провинция Хъбей

Чорбанов: Вирусът ще влезе в своето затишие следващите месеци

867 нови случаи на COVID-19 при 9 911 теста

Кантарджиев: Какво да хлабиме – да не носим маски?