А мериканският полицай, застрелял една от участничките във вчерашните безредици в сградата на Конгреса в САЩ, е отстранен временно от работа. Това заяви днес началникът на полицията в Капитолия Стивън Сънд.

„Полицейският служител е изпратен в административен отпуск, неговите пълномощия на полицай са преустановени в очакване на резултатите от разследването”, се казва в изявлението на Сънд.

Над 50 души от правоохранителните органи са пострадали при безредиците,

няколко от тях са хоспитализирани със сериозни наранявания. Сънд каза още, че полицията разследва подробно атаката срещу Капитолия, предаде Ройтерс.

Полицията се е отзовала на сигнали за две взривни устройства и подозрителен автомобил близо до Конгреса. „И двете устройства бяха опасни и са можели да нанесат големи вреди на обществената безопасност. Те са обезвредени и са предадени на ФБР за по-нататъшно разследване и анализ”, каза Сънд.

Междувременно стана ясно, че

полицията във Вашингтон е арестувала 68 души

във връзка с вчерашното щурмуване на Капитолия. Повечето от тях са арестувани в самата сграда на американския Конгрес, съобщи днес началникът на полицията Робърт Конти, цитиран от Ройтерс.

„Имаме страшно много работа по идентифицирането и задържането на всеки един от буйната тълпа, отговорен за действията си”, каза Конти пред репортери. Сред задържаните има 60 мъже и 8 жени, арести са извършени както вчера, така и тази сутрин, добави началникът на столичната полиция.

Първа оставка в кабинета на Тръмп след безредиците

Министърът на транспорта на САЩ Илейн Чао стана днес първият член на кабинета на президента Доналд Тръмп, подал оставка заради безредиците, избухнали вчера в сградата на Конгреса, предаде Ройтерс. Чао, която е жена на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, заяви, че нахлуването на тълпа поддръжници на Тръмп в Капитолия я е потресло толкова много, че няма как да превъзмогне станалото.

Оставката ѝ влиза в сила от понеделник. Тя каза, че министерството ѝ ще продължи да си сътрудничи с номинирания от Джо Байдън за транспортен министър Пит Бутиджидж, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно председателят на Камарата на представителите на САЩ

Нанси Пелоси призова за незабавното отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост.

заплаши, че в противен случай Конгресът ще започне процедура по импийчмънт, предаде Асошиейтед прес. Пелоси се присъедини към други политици, призоваващи правителството да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да бъде отстранен от длъжност Тръмп. Той беше отправен ден след като негови поддръжници нахлуха в Капитолия и окупираха за известно време сградата. „Президентът на Съединените щати подбуди въоръжен бунт срещу Америка“, каза Пелоси.

Двадесет и петата поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява функциите си. При това положение вицепрезидентът става и.д. президент.

Относно баталните сцени пред и в Конгреса вчера,новоизбраният президент на САЩ

Джо Байдън заяви: „Вчера според мен беше един от най-мрачните дни в нашата история.

Хората не трябва да наричат „протестиращи“ стотиците поддръжници на Тръмп, нахлули вчера в Капитолия, а „размирна тълпа, метежници, вътрешни терористи“.

Демократът каза, че Тръмп „опитва да използва тълпа, за да запуши устата на близо 160 милиона американци“, гласували през ноември. Президентът „показа презрението си към нашата демокрация, нашата конституция, върховенството на закона“ и извърши атака срещу демократичните институции, което в крайна сметка доведе до вчерашното насилие, добави Байдън.

ФБР събира данни за хората, щурмували Капитолия във Вашингтон

Може ли Тръмп да бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си

Тръмп излезе с изявление за предаването на властта

Безредици в Капитолия, нахлуха привърженици на Тръмп

Четири жертви след щурма в Капитолия

Социалните мрежи блокираха Тръмп заради безредиците