Министър Борисов: И по време на кризата потреблението в България растеСъс социално-икономическите мерки постигнахме успехи. По време на тази изключително тежка криза през изминалата година България успя да запази един от факторите на икономически растеж на високо ниво, а именно – потреблението. Това коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в „Още от деня“ по БНТ.

„Нямаше период по време на тази криза, в който потреблението да беше засегнато. Нещо повече – потреблението в България и индивидуално, и колективно растеше. Дори по време на криза заплатите и социалната политика дадоха ефект. Заплатите се повишаваха не само в държавния сектор и при хората на първа линия, те се повишаваха в частния сектор с близо 10% за изтеклата една година“, каза Борисов.Toй посочи, чe Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са интервенирали в българската икономика 1 млрд. и 250 млн. Извън това – има допълнителни мерки, които са в централния бюджет и бяха реализирани през 2020-та на стойност 2 млрд. и 800 млн. лева.

Лъчезар Борисов отчете, че чрез мярката 60/40 са запазени 250 хил. работни места. ?o нея са инвестирани близо 670 млн. лв. Tя ще продължи до септември.

„Мерките, които се изпълняват от Българската банка за развитие, сме дали минимален срок, ще бъдат прилагани до средата на годината. Но разполагаме с достатъчно ресурс, така че те да се прилагат и до края на годината. В следващите месеци към бизнеса ще достигнат близо 500 млн. лв. Така че ние мислим за абсолютно всички“, заяви министърът на икономиката.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.