Камала Харис: Няма да допускаме двоен аршин в действията на силите на реда

Новоизбраната за вицепрезидент на Съединените щати Камала Харис заяви, че новата президентска администрация няма да допуска двоен аршин в действията на силите на реда.

„Свидетели сме на две правосъдни системи“, заяви Харис – „едната допуска екстремисти да щурмуват Капитолия, а другата използва сълзотворен газ срещу мирни протестиращи“.

Харис заяви, че е неприемливо да има различен подход към крайнодесни бели поддръжници на Тръмп и членове на движението „Животът на чернокожите има значение“.

Изпълняващият длъжността главен прокурор и министър на правосъдието на Съединените щати Майкъл Шъруин съобщи, че са заведени 40 дела срещу участници в снощния погром в американския Конгрес.

Тази вечер лидерите на Демократическата партия в Конгреса – сенаторът Чък Шумър и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси призоваха Доналд Тръмп да бъде отстранен незабавно от длъжността президент по силата на 25-ата поправка в конституцията – решение, което зависи от вицепрезидента Майк Пенс и министрите – или заплашиха с нова процедура за импийчмънт въпреки, че до края на мандата на Тръмп остават само 12 дни.