Ж ълт код за дъжд и вятър е в сила за 7 области на страната за 8 януари, сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението за дъжд и вятър е в сила за областите Видин, Монтана, Враца и София област. В тези области ще има значителни валежи, сумарно около 2-30 л/кв. м. В Предбалкана, Стара планина и проходите ще има смесен валеж от дъжд и сняг, образуване на снежната покривка и поледици.

Предупреждение за дъжд ще има в областите София град, Перник и Кюстендил. В тези области ще има значителни валежи около 20-35 л/кв. м.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, по-значителни преди обяд в южните райони. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 9-10° в северните до 14-15° в южните райони. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 1600-1700 метра – от сняг, в Стара планина и на по-малка височина. Ще духа умерен и силен, по откритите части в южните райони и временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

През почивните дни валежите ще продължат.

В събота, след временно спиране, от югозапад отново ще завали и на места в Южна България ще са значителни по количество, ще бъдат предимно от дъжд, в планините и планинските райони – от сняг.

Вятърът ще отслабне, ще бъде от север-северозапад, и през нощта срещу неделя в по-голямата част от Северна България и високите полета в Западна дъждът ще преминава в сняг.

Температурите ще се понижават и в неделя минималните ще са между минус 1 и 4°, а максималните – между 2 и 7°.

Със застудяването на места и в Южна България дъждът ще се примеси със сняг. В Западна България са възможни и поледици, а в северозападните райони ще се натрупва снежна покривка.

Облачно време днес, къде ще вали

Какво ще бъде времето през януари