Н а главен път І-6, в посока град Твърдица е заснет лек автомобил „Мерцедес”, който се е движил със скорост 118 км.ч. над разрешената в извън населено място, където ограничението е 90 км.ч.

Нарушението е установено на 29 декември, в  15,16 часа. Издаден е електронен фиш. Глобата, предвидена в Закона за движение по пътищата за това нарушение е 1250 лева, съобщават от МВР.

За една седмица  екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица са проверили 2158 превозни средства и 2320 лица. Със стационарни и мобилни технически средства за контрол на скоростта са засечени  459 нарушения.

Засилен контрол по републиканските пътища

За посочения период са установени 8 водачи, употребили алкохол, като 4 от тях са с показатели на техническото средство над 1,2 промила.  Най-високата стойност е 2,07 промила. Установени са двама водачи, употребили наркотични вещества. По случаите са започнати бързи производства.

От днес до 13 януари ще се проведе специализирана операция насочена към безопасността на пешеходците.

Ще се осъществява контрол в района на кръстовища, главни улици и булеварди в общинските центрове. 

Ще се следи пешеходците да пресичат на определените за това места. Часовете рано сутрин и на здрачаване са най-опасни, тогава пешеходците не са толкова видими за водачите на МПС. Тъмните дрехи и невниманието допълнително създават предпоставки за възникване на инциденти. 

Хванаха над 32 хил. с превишена скорост за 2 месеца

За пешеходците е препоръчително да използват светлоотразителни елемент, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж, да пресичат на осветени участъци от пътя, да бъдат внимателни и да не бързат да пресичат пътното платно, докато не се уверят, че е безопасно.  

Водачите на МПС да бъдат внимателни при приближаване към пешеходна пътека, да се преминава бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт, да се спазва ограничението на скоростта при движение в населени места, да се движат с повишено внимание и  очакване внезапни действия на възрастни пешеходци и деца.

По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков всички технически средства за контрол ще са в експлоатация и ще следят за спазване на скоростните режими в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия и през месец януари. Ще се акцентира на контрола извън населени места, където обикновено водачите не очакват техническо средство. Контрол по безопасност на движението ще се осъществява и в малките населени места и по общинските пътища.  Ще се следи за опасно поведение при шофиране-рисковано изпреварване, движение в насрещното платно, неспазване на предимство, употреба на алкохол и упойващи вещества.