ЕС осигури 300 милиона допълнителни дози от ваксината на Pfizer и BioNTech

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в петък, че Европейският съюз е осигурил допълнителни 300 милиона дози от коронавирусната ваксина на Pfize/BioNTech, удвоявайки общият брой на договорените дози до 600 милиона, съобщава Ройтерс.

„Европейската комисия днес предложи на държавите членки на ЕС да закупят допълнително 200 милиона дози от ваксината срещу Covid-19, произведена от компаниите BioNTech и Pfizer, с възможност за придобиване на още 100 милиона дози“, се казва в изявлението на шефа на ЕК.

„Това би позволило на ЕС да закупи до 600 милиона дози от тази ваксина, която вече се използва в целия Европейски съюз, се посочва още в изявлението.

Фон дер Лайен допълни, че 75 милиона от допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година.

„Уверени сме, че европейците разполагат с достатъчни дози безопасни и ефективни ваксини срещу Covid-19“, заяви Фон дер Лайен. „Сега даваме възможност на страните от ЕС да закупят повече дози от първата ваксина, одобрена в ЕС. Те вече могат да закупят до 300 милиона повече дози от ваксината на BioNTech и Pfizer“.

Тя отбеляза, че целта е възможно най-много европейци да бъдат ваксинирани колкото може по-бързо. По нейните думи договорените досега количества от разрешените в ЕС ваксини обхващат 80 на сто от европейското население. Договорените доставки на общо 2,3 милиарда дози от различни коронавирусни са повече от достатъчни, заяви председателят на комисията.

ЕС стартира имунизацията с ваксината на Pfizer и BioNTech в края на декември. Първоначално блокът поръча 200 милиона дози и след това реши през декември да вземе допълнителни 100 милиона през декември. С днешното решение Европейският съюз ще може да разполага с до 600 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.