Учени: Коронавирусът може да увреди мозъка, без да проникне в негоУчени от САЩ установиха, че новият коронавирус може да увреди мозъка, без да проникне в него, съобщи Ройтерс.

Изследването е обхванало 19 жертви на Ковид-19. Учените са изследвали тъкани от зони, за които се смята, че са много податливи на вируса – обонятелната луковица и мозъчния ствол, който контролира дишането и сърдечния ритъм, предава БТА. При 14 пациенти едната или двете зони са били с увредени кръвоносни съдове, някои запушени, а други пропускливи. Пропускливите зони са били обкръжени от възпаление като реакцията на имунната система. Специалистите обаче не са установили признаци за самия вирус.

„Бяхме напълно изненадани“ – каза д-р Авиндра Натат националния институт по неврологични заболявания и инсулт, един от авторите на изследването, публикувано в „Ню ингланд джърнъл ъв медисин“.

Наблюдаваното увреждане се свързва по-скоро с инсулт и невровъзпалителни болести.

„Засега резултатите ни показват, че увреждането . . . може да не е причинено от това, че вирусът SARS-CoV-2 пряко е заразил мозъка. Планираме да изследваме как Ковид-19 уврежда мозъчните кръвоносни съдове и дали това води до някакви краткотрайни или дълготрайни симптоми“.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.