„Знам, че имате голям опит в организирането на всякакви избори, но този път е по-особено. Да чуем вашето мнение за всички тези особености и какво още трябва да се направи, така че да има доверие в изборите”. Това каза президентът Румен Радев на консултациите с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„Към мен идват предложения за избори в два дни. Ако има наистина сериозно настояване за такъв тип избори, вие какво ще ми кажете – по отношение на доверие, запазване на урни, на бюлетини, транспортиране и контрол“, попита президентът. Отговорът беше, че на този етап е обсъждан вариант изборите да бъдат в по-удължено време – от по-рано сутрин, до по-късно вечерта.

Това е втората среща за днешния ден, в рамките на инициираните от държавния глава консултации за предстоящите парламентарни избори.

Президентът Радев приветства участниците в срещата като хората на първа линия, които полагат усилия, за да има резултат в борбата срещу пандемията, като добави, че те са и

хората от първа линия за целия изборен процес.

„Затова и днешната среща с вас е много важна част от консултациите, които с вицепрезидента Йотова и моя екип правим във връзка с парламентарните избори, защото те ще бъдат особени”, коментира Радев.

„Наред с всички големи отговорности, които имате съгласно закона, тази година ще ви се паднат редица други, които искаме да обсъдим с вас, във връзка с пандемията”, добави президентът.

По думите на държавния глава, каквито и хронограми да се готвят, протоколи и заповеди да се отдават от най-високо ниво от изборната администрация, накрая те трябва да ги превъплътят в действие. Румен Радев добави, че от техните действия и ресурсна обезпеченост, организация и мотивация зависи

дали хората ще получат достатъчна убеденост, че правата им като граждани ще бъдат защитени да упражнят гласа си, и ще бъде гарантирано здравето им.

„Много важно е дейността ви да бъде видима, да бъдат откроени проблемите, всички неща, които предварително трябва да бъдат подготвени, така че да може да има доверие в този изборен процес”, каза държавният глава пред участниците в срещата.

Борисов към Радев: Няма експерт, който да каже как ще се развие пандемията

Провеждането на избори по време на пандемия е възможно, смята Общественият съвет към ЦИК

Радев намекна за избори през април

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите