Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу COVID остава високВаксините – на „Пфайзер“ и „Модерна“, са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология – информационно РНК. Различават се броя на дозите и методите на съхранение. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция за лекарствата.

Не бих казал, че одобрението на ваксината на „Модерна“ се е забавило. Първоначалният график беше 12 януари, в последствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина. Не мога да кажа категорично кога първите дози от „Модерна“ ще бъдат доставени у нас, допълни той.По думите му на този етап изследвания по отношение на фертилитета и влиянието на ваксините срещу COVID-19 не са правени.

На въпрос колко дълго трае имунитетът от ваксината, проф. Гетов отговори, че към момента има данни за 6-месечен период наблюдение, през който защитата от заразяване с коронавируса остава висока.

Проф. Гетов отличи и основните разлики между двете ваксини:

Новата ваксина на „Модерна“ е с един месец по-дълъг срок на годност – 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания.

Приложението е абсолютно същото – в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, препоръчва проф. Гетов.

Той даде пример с няколко групи хора, за които не е препоръчителна ваксинация:

– да не е хипералергичен

– да не е имал тежки алергични реакции

– да не е имунокомпроментиран

– да няма обострено заболяване към момента на ваксиниране

– особено внимание към пациенти, които са на терапия за разреждане на кръвта

Към страничните ефекти на ваксината на „Модерна“ са:

– болка на мястото на убождане лека температура

– главоболие

– леко замайване

Това е стандартно за всички ваксини, категоричен е проф. Гетов.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.