Петролът поскъпва към 11-месечни върхове

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси продължават да поскъпват, макар и по-слабо, достигайки нови най-високи нива от 11 месеца насам.

Подкрепа за ценовия растеж продължава да оказва оповестено по-рано през седмицата самостоятелно решение на Саудитска Арабия да ограничи своите добиви с 1 млн. барела на ден за следващите два месеца. Това стана факт след като страните членки от формата „ОПЕК +“ решиха да увеличат само със 75 хил. барела на ден съвместното петролното производство през февруари и с още толкова през март, за да „угодят“ главно на настояванията на Русия и на Казахстан, на които им беше позволено да повишат добивите си съответно с 65 хиляди и с 10 хиляди барела дневно.

Намаляването на американските складови запаси на суров петрол за четвърта поредна седмица, при това с цели 8 млн. барела до 485,5 млн. барела за седмицата до 1-ви януари, според данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) също помогна за поскъпването на черното злато през вчерашната и по-рано през днешната търговия.

Фючърсите на петрола брент с доставка през март поскъпнаха по-рано в четвъртък до $ 54,90 за барел за пръв път от края на февруари 2020 г., преди да опитат стабилизация около $ 54,30.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през февруари поскъпват с 0,35% към $ 50,80 за барел, след като през вчерашната търговия успя да надвишат ниво от $ 50 за пръв път от 11 месеца, а по-рано днес дори поскъпнаха до $ 51,28 за барел – най-високо ниво от края на февруари 2020 г.

Така и двата типа петролни фючърси вече се търгуват в нива, които за последно бяха достигнати в края на февруари миналата година – непосредствено преди първата вълна на коронавируса да залее Европа и САЩ и да доведе до първото въвеждане в Запада на строги рестриктивни мерки и локдауни за нейното ограничаване.

Щурмът на Капитолия в сряда вечерта от поддръжници на президента Доналд Тръмп изглежда нямаше голямо влияние на световните капиталови пазари, докато поскъпването на акциите на фондовите борси означава, че инвеститорите вярват, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще провежда политика на по-големи държави харчове и стимулиращи мерки в подкрепа на засегнатите от коронавирусната криза.

Поскъпването на петрола в последно време се дължи и на инвеститорския оптимизъм около ваксините срещу Covid-19 и започналата с тях имунизация. Но продължаващото силно нарастване на броя на новозаразените и на починалите от коронавирус от двете страни на Атлантическия океан води до удължаване и дори до затягане на противоепидемичните мерки и локдауни, което вероятно ще забави  очакваното през тази година икономическо възстановяване, което да доведе до възстановяване и на търсенето на петрол в световен план.

Това може да ограничи и поскъпването на петрола, въпреки че анализатори на швейцарската банка UBS прогнозират цена на петрола Брент от $ 60 до средата на годината.

Графика на петрола Брент / щатски долар