И ракски съд издаде днес национална заповед за арест срещу напускащия президент на САЩ Доналд Тръмп в рамките на разследване за гибелта на Абу Махди ал Мухандис, убит миналата година заедно с иранския генерал Касем Солеймани, предадоха световните агенции.

През юни Иран вече издаде заповед за арест и поиска от Интерпол „червена бюлетина” за Тръмп във връзка със смъртта на Солеймани – процедура, която още не е приключила.

Дронът, унищожил колите на двамата на 3 януари 2020 г. на летището в Багдад, беше излетял по заповед на Тръмп, който дни по-късно изрази задоволство, че е

ликвидирал „двама на цената на един”

и обвини Солеймани, че е заплашвал САЩ. Специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар нарече двете убийства „незаконни” и „произвол”, припомня АФП.

Една година от убийството на Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис
Една година от убийството на Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис
Източник:
БТА

Иракските съдебни власти уточниха в комюнике, че багдадският съд е издал заповедта за арест по член от наказателния кодекс на страната, предвиждащ смъртно наказание за всяко умишлено убийство. Съдът увери, че е приключил предварителното дознание, но разследването продължава, „за да свали маските от другите извършители на престъплението независимо дали са иракчани или чужденци”.

От година насам проиранските сили в Ирак обвиняват изрично иракския премиер Мустафа ал Казими, тогава единствен шеф на разузнаването, че е бил съучастник в убийствата.

Възпоменателните прояви по повод първата годишнина от смъртта на двамата убити отровиха политическия климат в страната,

и без това напрегнат с наближаването на парламентарните избори през юни, отбелязва АФП. Проиранските медии обещават „в близко време имена”, а високопоставени политици от Ирак си разменят обвинения в телевизионни интервюта.

Поискаха международна заповед за арест на Доналд Тръмп

САЩ убиха генерал – герой за Иран

Иран атакува с ракети бази на САЩ, постави условия