И PCR тестовете не спряха българския керван към Одрин

Дълги опашки от автомобили на българи, желаещи да пазаруват в Турция, се образува на границата между двете страни, съобщава БТА, която цитира турската телевизия „НТВ“.

Големият брой посетители от България, идващи за еднодневен пазар в Одрин, и гурбетчиите, които се завръщат в Европа, след като прекараха Нова година при близките си в родината, станаха причина за голямата натовареност на ГКПП „Капъкуле-Капитан Андреево“.

В рамките на мерките срещу пандемията пристигащите от България представят отрицателен PCR тест на влизане в Турция, посочва телевизията.

Посетители без негативен PCR също могат да влязат в Турция, но само при деклариране на адрес в страната и условие за седемдневна карантина.

След края на карантината обаче, отново следва да се направи тест, така че българите предпочитат това да стане у нас.

Председателят на Одринската търговска палата Реджеп Зъпкънкурт коментира пред турски медии интереса на българите за търговия в Одрин. „Това е много радостно развитие в момент, когато одринските търговци преживяват трудни времена заради пандемията“, каза той.

Средно българите харчат по 150-200 евро и осигуряват сериозен принос за икономиката на Одрин и страната. В момента турската лира се вдигна леко, но и при курс от 24-25 стотинки пазарът в Одрин е изключително изгоден.

Нашенци купуват предимно дрехи, захарни изделия, памперси и перилни препарати. Комбинират пазара с зареждане на по-евтин дизел.

В момента литър от него в бензиностанциите във и около Одрин излиза 1,30-1,40 лева, докато в България трудно може да се намери под 1,70 лева. В времената на пандемия Турция е добра възможност да се купят лекарства, които липсват в момента в България. Освен това цените на илачите там са много по-евтини.

Пушачите пък се радват на култовите цигари „Марлборо 100 мм пакет“, които от години не се внасят в България. В Одрин излизат 6,80 до 7,20 лева по сегашния курс на лирата.

„Капсули с хранителни добавки на световно известна германска марка в България излизат около 200 лева на месец. Ако ги вземем от Турция, цената им пада на 85-90 лева за всички дози за месеца“, твърдят фенове на фитнеса и бодибилдинга от Хасково.

Турските производители са изключително предприемчиви и има наложени брандове, които звучат близко за всеки българин. Като тоалетната хартия „София“, която е истински хит. В складовете на едро може да се купи пакет с 32 рула на цена около 10 лева.

Най-предприемчивите българи купуват алкохол от България и го продават на нашите изселници. Литър хубава домашна гроздова ракия се продава в Одрин с лекота за 25-30 лева. А в района на Свиленград и Хасково се намира за 8-10 лева. „Не го правим с цел печалба. Така избиваме парите за PCR тестовете“, твърдят нашенци.

За пътуващите за еднодневен пазар в Одрин е важно да не забравят, че в Турция има вечерен час, който е 21 часа. До тогава трябва да са пресекли границата и да са се върнали в България. Иначе рискуват солени глоби и неприятности с турската полиция.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.