О тчитаме положителен ефект от въведените мерки в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти във връзка с разпространението на коронавируса у нас.

COVID-19: Нови 1002 положителни случая, 59 починали

Страната ни продължава да е на 24-то място по заболевамоест в Европейския съюз и на 3-то по смъртност, допълни още той.

Проф. Ангелов отбеляза, че се забелязва тенденция за намаляване на случаите в три области у нас – Кърджали, Разград и Габрово.

„Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna“, каза още здравният министър. 

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.

Проф. Ангелов отбеляза, че в средата на месеца ще има повече яснота за ситуацията след новогодишните празници и тогава ще може да се прецени дали мерките ще бъдат преразгледани.

„Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. В понеделник ни предстои и среща с образователния министър Красимир Вълчев, на която детайлно ще разгледаме какви са възможностите за другите ученици“, обясни проф. Ангелов.

Ще бъде оказано пълно съдействие на прокуратурата по повод сигнала за продажба на кръвна плазма, каза още на брифинга в Министерския съвет министърът на здравеопазването.

„Всички сигнали за нарушаване на законодателството се адресират към компетентните институции, съвместно с органите на МВР, ще окажем съдействие“, подчерта той.
 

„Леденото хоро“, организирано вчера, министър Ангелов коментира, че „заиграването с политиката, опирайки се здраво върху българските обичаи и традиции, в момента е нелепо.

„Всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците или с преследването на политическите си страсти, амбиции и стремежи. Не е време за правене на политика, нелепо е да правим политика в момента, най-важното е да преведем българския народ през тази криза“, добави още той.

По думите му са наложени санкции и всички законови възможности, ще бъдат приложени.
 

COVID-19: Жена търси истината за смъртта на дядо си

Д-р Миндов: Не може без ваксини, а само с пожелание

COVID-19: Нови 1002 положителни случая, 59 починали

ЕС одобри ваксината на „Модерна“