В с. Караисен празнуват Ивановден с уникален обичай

В павликенското село Караисен празнуват Ивановден с уникален за страната ни ритуал по изкъпване на имениците, на младоженците, на момите, ергените на селската чешма. Празникът се нарича Иванови влачуги.

От незапомнени времена хората в Караисен вярват, че Ивановите влачуги очистват лошата енергия и гонят злото, носят здраве и берекет на имениците, но и на цялото село.

Според поверието къпаницата на Ивановден носи в дома на младоженците плодородие, а момите и ергените ще се оженят:

„Иванови влачуги – дърпане и влачене към чешмата на момите и на ергените. Младоженците си идват с приятелите на чешмата. Нарича се най-вече за здраве, да бъде благодатна годината, да има голям берекет.

„Я ела тука, Иване, да ти е живо и здраво името“.

„Булка, ела тука, да ти полея за здраве, да ми народиш внучета“.

„Айде, младоженци, да ви се роди момченце, като злато кръстченце“, разказаха участници в ритуала пред кореспондента на БНР в региона.

На Иванови влачуги се събира цялото село, но тази година ритуалът в Караисен беше пресъздаден в тесен кръг на селската чешма при спазване на противоепидемичните мерки и с наричания за здраве:

„Посланието трябва да е позитивно, да се случат положителни неща, да се повдига духът на хората. Когато има здраве, човек вече може да прави планове“.

„Пожелаваме най-вече здраве, щастие, любов“.

„И дано през новата година всичко лошо, което беше в старата, да остане в нея“.