З а радост имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи психиката на хората. А в същото време дадоха на огромна част от бизнеса да работи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинга на здравните власти във връзка с разпространението на коронавируса у нас днес.

Радев намекна за избори през април

„Няма експерт, който да каже как ще се развие пандемията!“, посочи Борисов във връзка с настояванията на Радев експертите у нас да кажат какво очакват до март месец.

„На 7 декември 2020 година Радев определя дата за избори – 28 март. Потвърди я на 19 декември. Тогава в болниците имаше 7000 души. Днес са 4262. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желанието да ги отлага. Много нечистоплътно е да искаш от здравните власти да ти дадат прогноза“, коментира премиерът.

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите

Той бе категоричен обаче, че ГЕРБ се готви за избори.

„Считам, че да ни вика на консултации, е за да си измие ръцете с нас. Ние се подготвяме за март. Минаха избори във Франция, Румъния, ползваме техните протоколи. Няма да откриваме топлата вода“, заяви още Борисов и нареди на здравните власти да изпратят запитване до големите здравни институти за прогноза за март.

Ще има ли парламентарни избори на 28-и март

Борисов коментира още изказване на президента за връзките му с депутати от ДПС.

„ДПС си е партия, която си има почетен председател. И с етническата карта, и Доган никой не трябва да си играе. И който не е запознат, моля, да бъде по-внимателен в исканията си. Аз съм започнал да печеля изборите сам, мажоритарно. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал… С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-добрата политика и дипломация“, подчерта министър-председателят.

Експерт за изборите: Въпросът не е в датата

„Да се вкарва президентът на друга държава в един махленски спор, защото нашият спор с Радев отдавна не е политически, не е редно. Неслучайно слизам да говоря, защото вчера, на един светъл празник, се заговори за ортаци. Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски. Години сигурно не съм го виждал. Видят ли, че спихват и няма от какво да се хранят, защото те нямат идеи“, каза още премиерът.

Алфа рисърч: За ГЕРБ биха гласували 24,3%, за БСП – 21,9%

Премиерът изрази надежда скоро и бързо да бъдат ваксинирани голям брой хора. 

Той подчерта, че в България ще  пристигне и ваксината на Moderna, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарства.