Американци масово се оплакват от косопад по време на пандемиятаОплакванията от косопад в етнически многообразните общности в
Ню Йорк по време на пандемията рязко са се увеличили, съобщи
Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследване установи, че в средата на лятото броят на случаите на телогенен ефлувиум (ТЕ) – втората по честота форма на косопад, която се характеризира с дифузна загуба на коса, са се увеличили с 400 на сто в един от кварталите на Ню Йорк, обитаван от различни малцинства. Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската академия по дерматология.„Не е ясно дали увеличението на случаите на ТЕ е свързано с психологически последици от инфекцията или с краен емоционален стрес“, каза д-р Шошана Мармън от болница Кони Айлънд, съавтор на проучването. Ръстът в случаите е регистриран предимно сред цветнокожото население, особено при испаноговорящите, „успоредно с диспропорционално високите нива на смъртност в тази подгрупа от населението на Ню Йорк от Ковид-19“, пишат авторите.

Нивата на ТЕ са се увеличили и сред по-малобройните малцинства, но не и сред чернокожите, които също са силно засегнати от Ковид-19. Д-р Адам Фридман от училището по медицина и здравни науки „Джордж Вашингтон“, който не е участвал в проучването, каза, че той също наблюдава ръст в случаите на този вид косопад и отбелязва, че „началото на косопада обикновено следва с около три месеца травматично събитие“, което съответства с възхода на пандемията.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.