П резидентът Румен Радев обсъди в Калофер готовността за провеждане на предстоящите парламентарни избори с кмета на града и председател на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов, както и с представители на сдружението, съобщиха от прессекретариата на президента.

Основна тема на разговора беше предстоящите избори. Пред държавния глава градоначалниците са подчертали, че са притеснени от това, че много хора ще се страхуват да станат членове на Секционни избирателни комисии. А тези, които ще се съгласят, няма да имат опит в избори и това ще доведе до проблеми.

Президентът Радев е подчертал, че каквито и решения относно изборния процес да се вземат на централно ниво, тяхното реално изпълнение зависи от капацитета на малките населени места. По думите му, затова е необходимо обезпечаването им със средства, указания и достатъчно време, за да бъдат приложени.

Близо час продължи разговора на президента Румен Радев с кметове на малки населени места, които не са общински центрове.

Пред държавния глава градоначалниците са изразили притесненията по организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

„Досега кметовете на малките населени места, не сме получили нито указания, нито някакви съвети, нито нагласа, че ще провеждаме избори в условията на пандемия. Дезинфектанти, маски, ръкавици, обработка на секциите. Тези подвижни секции, които ще искат да организираме от нас в селата“, заяви Гено Генов, кмет на село Боздуганово, община Раднево, цитиран от БНТ.

Кметовете твърдят още, че трудно ще намерят желаещи за участие в секционните избирателни комисии.

„Проблемите са няколко – ресурси и материални и човешки най-вече. Защото притесненията са, че в условия на пандемия трудно ще се намират хора за състава на Секционните избирателни комисии. Още по-редно ще се намират хора, ако има такова решение, за мобилни урни, които ще посещават домовете на карантинирани хора, на хора в изолация“, заяви президентът Румен Радев.

Срещата не мина без противопоставяне. Имаше кметове обаче, които заявиха, че не са поканени на тази среща по политически причини.

По време на срещата с президента, пред сградата на кметството в Калофер беше кметът на Крумово – Румяна Самоковарева, която е в управителния съвет на Сдружението на кметовете на малки населени места. Тя твърди, че не е поканена за разговора с държавния глава.

„Имам чувството, че тази среща е политизирана, тъй като получавам информация за дейността на сдружението, но точно за тази среща не съм информирана“, заяви Румяна Самоковарева, кмет на кметство Крумово, община Родопи.

„Тя е в Управителния съвет, но ние нямаме такива условия, за да ги поканим целия управителен съвет. Не повече от 5 до 6 човека трябваше да бъдем“, заяви Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Кметът на Карлово и колегата му от Стамболийски също влязоха в сградата на кметството в Калофер, за да участват в срещата, но само минути по-късно излязоха, защото, по думите им пред БНТ, не са били допуснати. Категорични са, че са готови да произведат изборите, когато бъдат насрочени и при спазването на всички противоепидемични мерки.

„Ние, кметовете на общини сме готови да проведем изборите тогава, когато те бъдат насрочени“, заяви д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

Така общински кметове се разминаха в оценките си за готовността за изборите с колегите се, които разговаряха с държавния глава.

Президентът призова подготовката на изборите да не се политизира.

Държавният глава коментира, че не е бил информиран, че на срещата искат да присъстват и други представители на местната власт.

В Калофер държавният глава почете 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Румен Радев е посетил мемориалния комплекс „Христо Ботев“, Националния музей „Христо Ботев“ и е отдал почит пред паметника на бащата на революционера и поета – Ботьо Петков.

Алфа рисърч: За ГЕРБ биха гласували 24,3%, за БСП – 21,9%

Радев намекна за избори през април

Караянчева: Президентът да каже защо иска да промени датата на изборите

Експерт за изборите: Въпросът не е в датата

За кого ще бъде най-опасно по време на изборите

Може ли да има безопасни избори на 28 март

Ще има ли парламентарни избори на 28-и март

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите