Новите лица в правителството на Гърция положиха клетва

В Гърция при засилени противоепидемични мерки положи клетва новият състав на кабинета на Кириакос Мицотакис. Задълбочава се конфликтът между църквата и правителството поради нареждането за затворени църкви на празника Богоявление.

Новите политически лица в кабинета Мицотакис положиха клетва на три групи с голяма дистанция между присъстващите. На всички преди  церемонията бяха направени бързи тестове за коронавирус.

На клетвата присъства и архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним въпреки острия конфликт с премиера Мицотакис, който забрани на богомолците да посещават литургия до 11 януари.

Премиерът Мицотакис извърши промени  в кабинета, които не засегнаха основни министерства. Това са „козметични промени“, оцениха от опозицията смените  в  правителството.

Извършени са промени  основно  на ниво заместник-министри, като новите лица са предимно депутати от управляващата консервативна партия „Нова демокрация“.

На извънредно заседание Светият Синод на гръцката православна църква реши, че на Богоявление утре литургия ще се проведи при строги мерки, но в присъствие на вярващите.

Част от клирът заяви, че ще отслужи празничната литургия пред църквите.

Неподчинение показват и голяма част от митрополитите, които призовават вярващите да отидат утре на литургия.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.