Наследството на Диего: $ 50 млн. долара от Венецуела, Кастро му подарил къщаИзвестният аржентински адвокат Себастиан Баглието бе назначен за администратор на наследството на Диего Армандо Марадона. Той е известно име в бизнесредите на Буенос Айрес, като е част от известната кантора “Пеняфор”.

За малко повече от месец работа ето какво е успял да открие Баглието от наследството:1. По документи Венецуела дължи на Диего Марадона сумата от 50 милиона долара заедно с лихвите. Това са от заеми, давани от аржентинеца на държавни фирми, които движат сделките петрол срещу храни. Сред тях е и хонорарът му за коментарите по “Телесур” за световното първенство в Русия. Тя е около 4 милиона долара. Всяка година Марадона е опрощавал доста сериозни суми по договорите с правителството на Венецуела.

Военната машина - амфибия с която се появи в Беларус.

2. Малка търговска фирма в Неапол, която движи сделките по схемата петрол срещу храна, която бе постигната за Венецуела с помощта на ООН. Тя е съсобственост със Стефано Чечи, негов приятел от времето, когато рита за “Наполи”.

Този мотор също е на Марадона, но е някъде в Брест.

3. Фабрика за брашно и спагети, които работят в близост до Каракас. Отделно има и компании, които се занимават с доставките на суровини.

4. Открити са четири банкови сметки в чужбина на името на Диего Марадона. Сумите в тях обаче не се споменават. Има само една в Аржентина, която е на Диего и неговия адвокат Матиас Морла. Морла се оказа и собственик на всички търговски марки, свързани с името на Диего, като по някакъв начин ги е регистрирал преди 2 години през фирмата “Сатвица”, която е на неговия баджанак, но самият той управляващ директор. Очаква се това да бъде оспорено от наследниците.

5. Марадона е плащал застраховката на седем автомобила. 4 от тях са в Аржентина и вече се намират под съдебен запор и са прибрани от властите. В Дубай се намират Rolls Royce Ghost за 300 000 евро и BMW i8 за 145 000 евро.

6. Диего се оказва и собственик на 5% от акциите на бившия шампион на Беларус “Динамо” (Брест), където бе почетен президент. Там той получи и уникален пръстен на стойност от 300 000 евро. На негово име е и уникалната бойна машина Overcomer Hunta, която е на стойност от над 200 000 евро и може да е амфибия. Отделно в Минск е и уникалният мотор “Харли Дейвидсън”, който бе поръчан специално за него. Вместо гуми той има златни топки, а навсякъде е брандиран с името на звездата.

7. 5% от печалбата на американската компания Floating Casino, която вече е с германски собственици. Тя има над 100 000 игрални автомата в Европа.

8. Процент от печалбите на две американски и една английска фирма за облекла, които имат право да използват запазените му марки.

9. Доживотен договор с “Пума”, негов партньор от 80-те години на миналия век, с Coca Cola, производителят на луксозни часовници Hublot и Konami (като част от тяхната серия игри Pro Evolution Soccer series). Всъщност има огромна колекция от часовници, която придобива изключителна стойност. Той е раздал много, но и запазил стотици.

11. Верига от футболни школи в Китай, които носят неговото име.

12. Има две недвижими собствености в престижни квартали на Буенос Айрес. Едният апартамент е прословутият на “Сегурла и Хабана” №4310 на 7-ия етаж. Има и нов в квартал “Пуерто Мадеро”. Купи къща на Роко Олива в “Бела Виста”. Къщите в затворения комплекс “Кампо де Рока” в Брандсен и тази в Тигре, където умря, са под наем.

13. Неизвестна собственост в столицата на Куба – Хавана. Там има дял от 5-звезден хотел, както и къща, която е отдавана под наем. Според вестник „Марка“ къщата е била подарена на Диего лично от Фидел Кастро. За това съобщил синът на бившия лидер на кубинската революция на адвоката по наследството. На тавана имало куп вещи на Диего, които трябвало да бъдат използвани за музей. 

14. Митичният контейнер, който бе открит в складове в пристанищния град Бекар, с който се е прибрал от Дубай. В него са открити над 200 предмета, свързани с Марадона, които на търг биха стрували няколко десетки милиона долара според специалисти. Освен различни екипи на Диего там има и куп фланелки на световноизвестни футблисти, като една от тях е на Христо Стоичков, такива на политически лидери като Лула да Силва и Николас Мадуро, топки с автографи. Освен това има луксозни подаръци от шейховете в Дубай, лично писмо на покойния кубински лидер Фидел Кастро, китарата на Андрес Каламаро, златния плакет на ФИФА и куп други реликви.

15. Колекция от картини на известни художници, които е пазел в апартамента си в специална стая, която е била посветена на кариерата му. Там има още доста ценни предмети.

Още по-трудно ще бъде определянето на наследниците му. Към момента той има 5 признати деца – Далма, Джанина, Жана, Диего Синагра и Диегито Фернандо. Според някои обаче е обезнаследил единствената си съпруга и двете му дъщери от нея (Далма и Джанина), защото ги подозираше в кражба. Все още има дела между него и Клаудия Виляфране, които са действащи, и наследниците му трябва да решат какво ще правят с тях след смъртта му.

В момента има съдебно решение, че тялото му не може да се кремира, за да може да се извлече ДНК заради още две дела за бащинство. Нищо не се знае за претенциите на четиримата му наследници от Куба – две момичета и две момчета. Според негов близък приятел има и още една дъщеря в Испания от времето, когато е ритал за “Севиля”.

Отделно последната му годеница Рокио Олива бе категорична, че също ще търси правата си за компенсация за времето, през което са били заедно.

Към момента наследството му доближава обща сума от 100 милиона долара. През кариерата си той е изработил над половин милиард.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.