П улмологът доктор Александър Симидчиев, един от медиците, които във вторник участваха в консултациите при президента Румен Радев, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA предстоящите парламентарни избори и провеждането им в условията на пандемия.

„Важно е от медицинска гледна точка да се направи всичко възможно, за да се снижи риска във всеки един етап от изборите, включително предизборната кампания, както и да се защитят  хората, които ще обезпечат вота. В момента тези, които ще участват в изборния процес трябва да бъдат включени към някои от първите групи, които ще се ваксинират”, заяви той.

„От моя гледна точка секционните комисии, тези хора, които са вътре и ще посрещат всеки един от избирателите, а в някои избирателни секции те ще бъдат доста, са изложени на най-голям риск”, на мнение е лекарят.

„Не мисля, че може да се постави специфичното изискване членовете на избирателната комисия да са хора, преболедували COVID-19. При всички положения може да бъде предложени мерки, които да намаляват риска, като единия вариант е това да бъдат хора, които вече имат постинфекциозен имунен отговор другите са такива, които могат да бъдат с постваксинален имунен отговор”, обясни Симидчиев.

 „Ваксини има поръчани за цялото население. Единствено скоростта, с която хората ще бъдат ваксинирани едни спрямо други ще е въпрос”, категоричен е той.

По думите му новият проблем в предстоящите избори ще са секциите за гласуване в болниците, тъй като там трябва да гласуват пациенти с коронавирус.

Експертът коментира и мъжкото хоро в р. Тунджа, което се провежда всяка година в Калофер и тази година въпреки забраните също стана факт. „Освен студовия стрес от пребиваването в студена вода, тук има хора, които с действията си дишат дълбоко и са на разстояние, което е прекалено малко. Това, че са навън няма значение, защото хората са много близо един до друг и може да се получи заразяване”, заяви той.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Може ли да има безопасни избори на 28 март

Ще има ли парламентарни избори на 28-и март

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите