Германия очаква първите дози на ваксината на Moderna следващата седмица

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че неговата страна очаква да получи първата партида от коронавирусната ваксина на Moderna Inc. през следващата седмица, без обаче да разкрива точния график на доставката.

Според него американската биофармацевтична компания трябва да изпрати два милиона дози до Германия през първото тримесечие, след като ваксината на Moderna вече е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

„Германия ще получи повече от 130 милиона дози ваксини на компаниите BioNTech/Pfizer и Moderna, като 50 милиона ще бъдат от Moderna“, каза министърът пред медиите в Берлин. Той добави, че ограниченият капацитет за производство на ваксини проваля амбициите на страната да имунизира по-голямата част от населението възможно най-скоро, отхвърляйки твърденията за недостатъчен брой дози, поръчна от федералното правителство.

Позовавайки се на новия щам на Covid-19, който беше открит за първи път в Обединеното кралство, Шпан също така отбеляза, че този щам досега не се е разпространил „много широко“ в Германия.