Богоявленското хоро в Тунджа: Калоферци са задружни

Традиционното мъжко хоро по случай Богоявление в река Тунджа в Калофер се проведе тази сутрин, въпреки предварителните анонси, че ще бъде отменено заради противоепидемичните мерки.

Мъже в народни носии се събраха рано сутринта, проведоха и шествие до реката, предвождани от гайдар и тъпанджия:

„Традиция е, стараем се да я поддържаме…Всички участваме от деца. За мен и за сина ми, който е там, ще се състои, както досега.

Хубавото му е всичко това, което виждате – традицията, хората събрани, задружни. Калоферци са задружни“, сподели участник в хорото пред БНР.

В Калофер беше хвърлен и богоявленският кръст

Отец Димитрий извърши богоявленския ритуал и освети водата, после хвърли дървения кръст в реката. 4-5 момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото.

Танцът в река Тунджа беше огласяван от традиционните песни, сред които се откроява „Залюбила е Василка“, а около моста, където е всяка година се провежда богоявленският ритуал, се събраха много хора. Сред тях имаше и гости от други региони на страната. Имаше и сериозно полицейско присъствие.

„Горд съм, че съм българин и че има такива празници“;

„Това е едно изживяване, вече съм на 60 години, не пропускам да не дойда на реката. Изживяването е голямо“, казаха калоферци, дошли да присъстват на ритуала. На въпрос не се ли притесняват заради пандемията отговориха:

„Не, калоферци сме борбени хора и за нас това е голяма традиция“;

Добре се чувстваме. Пожелавам здраве за всички хора, всичко друго се постига“.

Времето беше сравнително меко – нямаше сняг и лед във водата, който в п предишни години се разбиваше призори преди ритуала с брадва.