П одготвя се протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация, възможно е отмяна на карантината за час-два за поставени под изолация, за да могат да гласуват на изборите. Това казаха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на консултации, инициирани от държавния глава Румен Радев във връзка с подготовката на предстоящите парламентарни избори.

Протоколът ще посочи как гражданите да гласуват безопасно и как се гарантира конституционното право на всеки гражданин, включително на поставените под карантина. 

Трябва да се гарантира и безопасността на всички, ангажирани с провеждането на изборите, по-специално членовете на ЦИК. 

Протоколът ще бъде обявен, когато окончателно се обяви датата за предстоящите избори, за да бъде максимално актуален, обясни министър Ангелов.

В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес – двата щама на вируса от Велиокбритания и от Южна Африка, посочи още Кунчев. 

По думите му през последните дни се наблюдава намаляване на броя на заразените и хоспитализираните пациенти, намалява и натискът върху здравната система. Трудно е да се каже отсега какво ще е развитието на епидемичната ситуация, подчерта Кунчев и допълни, че е възможна и организация на мобилни урни за гласуване. Кунчев добави, че неминуемо ще има и грипна епидемия и в момента усилено се работи по протокола.

Първата доставка на ваксините включваше 9750 дози, след тях пристигнаха 25 хиляди дози, около 11 януари се очакват още 35 хиляди дози, в края на месеца – други 35 хиляди дози, посочи още Ангелов. С тях ще могат да се ваксинират около 50 хиляди българи, посочи още той. Очаква се и договор с фирма „Модерна“, по който ще получим 500 хиляди ваксини, но за тях все още се очаква разрешение от ЕК и Европейската агенция по лекарства.

Не по-рано от средата на януари ще може да се отговори кои противоепидемични мерки ще могат да бъдат отхлабени, подчерта Ангелов. 

Политиците трябва да разберат, че основният приоритет за тях е здравето на хората, добави той.

Държавата разполага с достатъчно количество предпазни средства за следващите няколко месеца, обясни министър Ангелов и посочи, че има достатъчно и за членовете на избирателните комисии. Притеснителното засега е дезинфекцирането след всеки гласувал, но се очаква да се намери решение и на този въпрос, увери министър Ангелов.

България е на трето място в ЕС по смъртност от коронавирусна инфекция и на първо на Балканския полуостров, каза Кунчев.

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и тяхното здраве, каза президентът Румен Радев. Затова започвам серия консултации и, естествено, първо те са с вас, обърна се президентът към представителите на здравните власти.

Държавният глава каза, че очаква да чуе техните прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очакват на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждат не само за изборния ден, а и за предизборната кампания, както и как виждат да гласуват хората, които са под карантина и в изолация.

Медицинските специалисти неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори, посочи президентът Радев. Той коментира, че провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на здравни мерки. Но такива избори се проведоха в редица държави, отбеляза Радев и посочи сред примерите САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватия, Румъния, Република Северна Македония.

Пандемията засегна всички обществени процеси през изминалата година и това беше годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-политическия живот, отбеляза още президентът Радев.

В консултациите участва също вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира, че от 28 февруари до 28 март – законовият срок за кампания, страната ни ще трябва да решава три много важни дейности. Продължаващата грижа за разболели се, тестване на хора. От друга страна, ще трябва да продължи организацията по ваксинирането на хората, отбеляза Йотова и постави въпроса колко е заявената квота и в какви срокове, от фирмата, с която вече има договор, колко се очакват от „Модерна“ и в какви срокове, и дали има контракт с „Астра Зенека“. Йотова акцентира и върху важността на организацията и кампанията на самите избори. За тези три дейности ще е необходим огромен държавен ресурс, коментира вицепрезидентът. Каквито и промени да има, не съм убедена, че е добра идеята план за действие за този един месец да бъде изваден в последния момент, защото хората имат нуждата от спокойствие и самочувствие, че са взети всички мерки, за да могат да упражняват правото си на глас, а от друга страна, да се чувстват спокойни за здравословното си състояние, посочи вицепрезидентът. Тя постави и въпроси във връзка с количеството ваксини и реда на ваксиниране на различните групи хора.
По-късно президентът Радев ще разговаря с вирусолога проф. Радка Аргирова, имунолога проф. Андрей Чорбанов, пулмолога д-р Александър Симидчиев.

 

По Конституция президентът насрочва изборите за Народно събрание. Те трябва да се проведат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на сегашното Народно събрание. Неговият мандат изтича на 26 март. 

Президентът: България и светът изпращат една трудна и разломна година

Ето кой ще доставя машините за гласуване

Мая Манолова и „Отровното трио“ ще се явят заедно на изборите

Слави Трифонов: „Има такъв народ“ отива на изборите сама

Президентът Радев: Срокът за изборите е 28 март

Кои партии имат шанс за влизане в парламента