Хората със затлъстяване са основна рискова група при COVID-19Според последните проучвания, в условията на световна пандемия от COVID- 19, хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея, предупреждават от Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия с председател доц. д-р Константин Гроздев, хирург в УМБАЛ „Александровска“.

Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, инсулт, инфаркт, синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението, отбелязват в съобщението си от дружеството, цитирано от БТА. Те припомнят, че през 1997 г. СЗО е обявила световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки приетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти, смятат от Дружеството. Според тях това е и една от причините в България 60 на сто от населението да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС.

Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия е създадено по инициатива на специалисти от водещи в страната болници – УМБАЛ „Александровска“ ЕАД – София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ „Токуда“ и УМБАЛ „Софиямед“. Основните цели на сдружението са да обедини усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната/метаболитната хирургия в България като основен метод за лечението му, включително и за финансиране на бариатричните/метаболитните операции от НЗОК, се посочва в съобщението. Като друга своя цел Дружеството си поставя да работи и съдейства за признаване на затлъстяването за хронично заболяване, както и да да работи за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.