Саудитска Арабия и Катар подписаха споразумение за нормализация на отношенията

Пет арабски страни от Съвета за сътрудничество в Залива сложиха край на кризата с Катар на годишната си среща на върха в Ал Ула в Саудитска Арабия.

Лидерите на Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия подписаха споразумение, което слага край на дипломатическия спор с Доха.

Разривът в отношенията започна през 2017-а, след обвинения към Доха, че подкрепя тероризма и се бърка във вътрешните дела на останалите държави от Персийския залив.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман подчерта, че усилията на Кувейт и Съединените щати са допринесли за нормализиране на отношенията:

„Тези усилия ни помогнаха да постигнем споразумение, с което потвърждаваме арабската и ислямска солидарност и стабилност в Залива. Така ще засилим добросъседските отношения между нашите страни, за да служим на интереса на нашите народи.

Днес се нуждаем отчаяно от това да обединим усилията си, за да се изправим пред предизвикателствата, които ни заобикалят. Те включват заплахите, които представлява ядрената програма на иранския режим и програмата му за балистични ракети, както и подривните и деструктивни проекти на неговите марионетки“.