Кипър стартира електронен портал за ваксинацията срещу COVID-19

От днес в Кипър започна да работи специален електронен портал за ваксинацията срещу коронавируса, предаде БНР.

Чрез него онлайн ще става регистрацията на желаещите да се ваксинират, както и ще се осъществява цялостната организация и проследяване на хода на имунизационната кампания от Министерството на здравеопазването.

Гражданите, които желаят да се ваксинират, ще се регистрират в новата електронна платформа и онлайн ще си уговорят среща за поставяне на ваксината в имунизационен център, ден и час по техен избор, съобщиха от здравното министерство. Регистрацията може да се извършва както лично, така и от техни близки, приятели и личните им лекари.

Чрез портала ще се издава и електронно удостоверение за ваксинацията (ваксинационна карта). Документът ще може да се използва при пътуване в други страни, защото електронният портал на Кипър е съвместим с аналогични системи в ЕС.

Регистрацията в онлайн платформата ще става само по реда на обявените от здравното министерство приоритетни групи.

От днес в новия портал се приемат заявки от хората над 80-годишна възраст, чиято ваксинация ще започне от 8 януари. Тази група се състои от около 33 000 граждани.

В специален раздел в новата електронна система ще бъдат включени всички данни за наличност, разпределение на ваксините по центровете и други, необходими за оптималната организация и проследяването на хода на имунизационната кампания от страна на Министерството на здравеопазването.

Миналата седмица в Кипър пристигна втората партида ваксини от „Пфайзер“ и „Бионтех“ и се очаква до края на тази седмица да приключи първата фаза на ваксинационната кампания – на живеещите и работещите в домовете за възрастни хора и на медицинския персонал в болниците на първа линия.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.