Казват протокола за гласуване при пандемия при насрочване на вота

Президентът Румен Радев все още няма достатъчно информация, за да може да вземе информирано решение за кога да насрочи изборите.

Това стана ясно от думите на държавния глава в края на срещата му с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор и председателя на ваксинационния щаб.

Радев заяви, че очаква общуването със здравните власти, които разработват мерките при които ще се проведат парламентарните избориq да продължи:

„Явно в момента вие сте в затруднена ситуация да дадете точни прогнози, точни препоръки доколкото разбирам, и да формулирате точни мерки, така че разчитам, че остава отворен процесът на нашето взаимодействие, за да можем накрая да вземем съответното информирано решение. Крайната цел е да имаме – още веднъж казвам, гарантирани изборни права, гарантирано и здраве и много е важно да има и съответната избирателна активост“.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че за гласуването на поставените под карантина българи възможностите са няколко:

„Едната възможност е създаване на секционн-избирателни комисии, в които да гласуват само карантинирани лица, секционо-избирателни комисии, в които да гласуват само лица, поставени в изолация, и разбира се създаването на подвижни секционно-избирателни комисии, които да вземат гласовете на хората по домовете. Всичките тези варианти се обмислят и тогава, когато е ясна датата на изборите, непосредствено преди започването на предизборната кампания, този план ще бъде ясно представен“.

Подготвя се протокол за гласуване в условията на пандемия. Това стана ясно на консултациите, които президентът Румен Радев започна за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

Първо държавният глава се срещна с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

Президентът Румен Радев заяви, че пандемията няма да отмине скоро и трябва да се научим да живеем с вируса, включително и да се организират и проведат избори, като в много страни вече са проведени такива, има и международен опит.

В началото на срещата държавният глава подчерта, че трябва да бъде дадена яснота на българските граждани и на политическите партии как ще се проведат изборите у нас за Народно събрание в условията на коронавирус:

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве. Затова започвам серия консултации и естествено първата е с Вас, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, а и за предизборната кампания и как виждате да гласуват хората, които са под карантина и в изолация“.

На част от поставените от президента Румен Радев въпроси отговори министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като подчерта, че от два месеца се разработва медицински протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия – адаптира се от международния опит и ще бъде ясен в момента, в който президентът насрочи изборите.

Здравният министър заяви:

„В мига, в който президентът обяви датата на изборите, ние ще го представим, защото в противен случай той ще прилича малко като, образно казано, преждевременното раждане, ще има сериозни рискове за резултата. А мисленето за мобилни секции, за изграждането на секции за специално гласуване на хора под карантина – да, мислим, господин президент, как да гарантираме правото на хората, които са поставени под карантина, тъй като те по закон нямат право да напускат домовете си. Мислим и в тази посока как да направим, какъв тип промяна да направим, за да гарантираме тяхното конституционно право, също така и мислим как да осигурим сигурността на хората, които ще бъдат ангажирани в тези мобилни урни или в отделните секции“.

От срещата стана ясно, че няма да се допуска в деня на изборите и по време на предизборната кампания струпване на хора в закрити помещения. Ще се ползват лични предпазни средства, както и дезинфектанти, включително и за машините за гласуване. Това посочи държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

На настоятелните питания и от вицепрезидента Илияна Йотова защо този план все още не се оповестява, здравният министър отказа да даде повече детайли.

А по отношение на това как ще се води предизборна кампания, ако все пак изборите бъдат насрочени за 28 март, каквито са предварителните анонси, и кампанията ще трябва да започна месец по-рано, здравният министър каза, че политическите партии трябва да мислят преди всичко за здравето на българските граждани.

Държавният глава се среща днес и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР.