Във Великобритания вече са ваксинирани 1 300 000 души

Британският премиер Борис Джонсън обяви на пресконференция, че в страната вече са ваксинирани 1 300 000 души, сред които 23% от британците над 80 години. Това стана на фона на регистриран рекорден брой от над 60 000 заразени с Covid-19 за посленото денонощие. 

За първи път броят на заразените достигна 60 916 за денонощие, откакто започна пандемията. Починалите са 830. Последните данни на националната статистика показват също, че един на всеки 50 от  обитаващите частни домакинства в Англия е имал Covid-19 в периода 27 декември – 2 януари, като за Лондон този показател е един на всеки 30.  Всичко това се случва в момент, когато Англия и Шотландия навлизат в нови локдауни, ограничаващи хората да напускат домовете си. 

Отчитайки тревожната статистика премиерът Борис Джонсън обаче изрази увереност, че новите строги мерки в комбинация с масовото ваксиниране ще дадат резултат. 

Амбицията на правителството е да ваксинира до средата на февруари първите четири най-рискови групи, което да позволи облекчаване на мерките през март. 

Данните обаче наистина пораждат загриженост, защото много от тези заразени са потенциални пациенти в болниците през следващата седмица, а там 3 на всеки 10 легла вече са заети от зазарени с Ковид-19. В някои болници този показател достига повече от 6 на 10 легла. 

Тревожно обаче е и друго – все повече болници съобщават, че за да настанят заразените с вируса се налага да отлагат планирани операции, някои от които животоспасяващи на хора с ракови заболявания.