П ризнавам си, обещанията на Илон Мъск често са ме карали да се подсмихвам ехидно, но вече спрях да го правя. Една от причините е, че започна да ги изпълнява, друга – че Tesla (от доста време) е еталонът, по който другите се мерят, който другите искат да надскочат.

Изминалата 2020 г. компанията завърши с рекорд. Той е свързан с едно от обещанията на Мъск, който той даде в началото на 2020-а, а именно – да продаде половин милион автомобила. Е, годината свърши и до заветната цифра не му стигнаха едни 450 бройки, но това е пренебрежимо малко, за да може някой пак да каже, че не е изпълнил обещанието си. Напротив, да не забравяме каква година изпратихме, както и факта, че автомобилните заводи в САЩ бяха затворени за доста дълъг период.

През последното тримесечие на 2020 г. Tesla достави до клиенти 180 570 автомобила, като така закръгли общият брой продажби на годината на 499 550 бройки. През изминалата година компанията е произвела 509 737 автомобила.

Всички тези положителни цифри доведоха до това, че акциите на компанията излетяха до $650 млрд. (3 пъти над тези на Toyota). Сега очакваме следващото обещание на Мъск, свързано с обемите за тази година. Вероятно ще изчака година, за да каже 1 млн., но анализаторите са на мнение, че това ще се случи през 2022 г. Причините са, че скоро се очаква пуск на завода в Берлин, както и завършване на разширението на този в Тексас. Заводът в Шанхай също набира все по-голяма скорост, като търговската група China Passenger Car Association предвижда, че през 2021 г. Tesla ще продаде около 280 000 автомобила в Китай (много повече от двойно увеличение спрямо изминалата година).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Минеш ли веднъж на ток, повече не поглеждаш към ДВГ

Всяко пето BMW ще е електрическо през 2023 г.

Обзор на 2020 г.: най-важната дума е електрификация