Д есетимата живи бивши секретари по отбраната на САЩ призоваха за мирен политически преход, в който да не бъдат намесвани въоръжените сили, съобщава БТА.

Аштън Картър, Лион Панета, Уилям Пери, Дик Чейни, Уилям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгъл, Джеймс Матис и Марк Еспър поискаха в статия в „Уошингтън поуст“ Пентагонът да поеме ангажимент за мирно предаване на властта.

Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса в сряда, когато трябва да бъде удостоверен резултатът от президентските избори през ноември.

Вотът беше спечелен от издигнатия от Демократическата партия Джо Байдън, който трябва поеме президентския пост на 20 януари. Настоящият президент Доналд Тръмп обаче продължава да твърди, че победата на изборите е негова.

Атакуваха къщите на лидерите на Конгреса в САЩ

„Опити за намеса на американските въоръжени сили в уреждането на изборните разногласия ще ни отведат в опасна, незаконна и противоконституционна територия“, смятат бившите секретари по отбраната, двама от които – Матис и Еспър – бяха назначени от Тръмп.

Междувременно опитите на Тръмп да обърне резултата от вота в Джорджия бяха определени като „безсрамна и безочлива злоупотреба с власт“. Това заяви вчера избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис.

Действията на Тръмп са „гласът на отчаянието“, заяви тя на митинг в Савана в щата Джорджия.

Вече официално – Байдън е новият президент на САЩ

Харис агитира за Джон Ософ и Рафаел Уорнок, кандидати на Демократическата партия на утрешния втори тур на изборите за две места в Сената.

В пореден опит да оспори резултатите от президентските избори, проведени на 3 ноември, които загуби, Тръмп оказа натиск върху щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър „да намери“ близо 12 000 гласа, които са му необходими да обърне резултата в този щат в своя полза.

Това става ясно от телефонен разговор, проведен в събота и публикуван като аудиофайл на сайта на „Уошингтън поуст“.

Рафенспъргър, който също е републиканец, опровергава твърденията на президента в разговора и казва на Тръмп, че те се основават на опровергани конспиративни теории.