З а да напуснат Великобритания в посока Франция, българските шофьори трябва задължително да си направят бърз антигенен тест за COVID-19. Неспазването на това изискване ще доведе до отказ за пътуване към Франция, съобщават от Министерството на външните работи, цитирани от БТА.

От българското посолство в Лондон съветват шофьорите на камиони, преди да отпътуват за Кент, да продължават да следват указанията в туитър – @KentHighways, както и на Highways England (https://www.gov.uk/government/organisations/highways-england) за последните актуализации по условията на трафика.

От министерството припомнят, че за да напуснат Великобритания в посока Франция, шофьорите трябва задължително да си направят бърз антигенен тест за COVID-19.

Информация за това на кои места превозвачите могат да получат указания за актуалните правила, които е нужно следват, както и къде могат да си направят тестове за COVID-19, може да бъде намерена на следните интернет адреси: https://www.gov.uk/guidance/haulier-advice-site-locations (на сайта е приложена и карта на тези локации); https://www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv
-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel

На тези места, определени от британското Министерството на транспорта, се предоставя информация за правилата и документите, необходими за придвижване на стоки между Великобритания и ЕС; безплатна проверка за готовността за преминаване на границата, за да са сигурни шофьорите, че разполагат с нужните документи за преминаване на границата с ЕС; помощ за проверка дали камионът отговаря на изискванията за преминаване на границата.

Всички шофьори на тежкотоварни превозни средства, които ще преминават границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва да спазват въведеното изискване за наличие на разрешение за достъп до област Кент (Kent Access Permit – KAP), като имат предвид, че с кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент се извършва проверка дали шофьорите на камиони имат необходимите документи, за да преминат границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel); не е необходимо разрешение за достъп до област Kent (KAP), ако камионът е под 7,5 тона или излиза от Великобритания от друго пристанище; от 1 януари 2021 г. шофьорите на тежкотоварни камиони трябва да имат KAP, за да пътуват през област Кент до пристанище Дувър или Евротунела и оттам – до ЕС.

Изискването е на британските власти, като целта е предварително да се потвърди, че шофьорите имат нужните документи за контрол на вноса в ЕС.
Ако камионът не отговаря на изискванията да премине границата, ще бъдат дадени инструкции как да се получат необходимите документи. Ако е налице правилната документация, ще бъде изпратено разрешение за достъп до област Кент (KAP) по имейл.

Шофьорите трябва да разполагат с разрешението в електронен вид (под формата на получения имейл), а също и с печатно копие. Разрешението е валидно само за 24 часа, като шофьорът трябва да влезе в Кент и да премине границата в периода, посочен в разрешителното. Ако шофьорът пристигне на границата преди или след този 24-часов период, следва да кандидатства за ново разрешение, предупреждават от Министерството на външните работи.