Прага протестира срещу ограниченията с верига от бирени чаши

Протестиращи срещу ограниченията в чешката столица направиха верига от бирени чаши със запалени свещи в центъра на Прага днес, предаде БГНЕС.

Дългата километър верига от празни халби водеше от правителствената сграда до историческия площад „Старе место” в стария град на Прага, като чашите бяха поставени на 2 метра разстояние една от друга.

„Ние сме тук, защото сме наистина отчаяни и на края на физическите и психическите си сили“, каза организаторът на протеста Иржи Янечек пред АФП. Управителят на малката пивоварна в Прага се оплака, че правителството е сринало сектора със забраната за работа на заведенията заради коронавируса. „Правителството прекали с ограниченията и започна далеч по-смъртоносна пандемия от бедност, безработица, фалиращи компании и бизнеси“, каза Янечек.

Ресторантите в страната с най-високата консумация на бира в света на глава от населението вече бяха затворени по време на първата вълна от епидемията през пролетта и отново останаха без работа през по-голямата част от тази есен.

Член на ЕС С населението си от над 10 милиона души, Чешката република е регистрирала над 740 000 потвърдени случая на Covid-19 и почти 12 000 смъртни случая от избухването на пандемията през март.