Мъж на 82 г. първи получи ваксината на „АстраЗенека“ във Великобритания

82-годишният Брайън Пинкър стана първият британец получил доза от ваксината на Оксфордския университет и „АстраЗенека“. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече използването на местната ваксина „повратен момент в борбата срещу коронависура.

Брайън Пинкър, който е пациент на диализа, бе инжектиран рано тази сутрин в оксфордската болница „Чърчил“.

Пинкър заяви, че е горд, че е бил ваксиниран с разработен в Оксфорд продукт и сега гледа напред да отпразнува 48-ата годишнина от сватбата си.

Повече от половин милион дози от ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ са пуснати в употреба от днес. Правителството е поръчало 100 милиона дози.

Амбицията на здравните власти е в най-скоро време да се премине към ваксиниране на по 2 милиона седмично, при положение, че има налична ваксина.

От средата на декември във Великобритания започна ваксиниране с продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и вече около един милион души получиха първата си доза.

Разработената в Оксфорд ваксина е по-евтина, по-лесна за съхранение и за транспортиране.

Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици.

Мат Ханкок предупреди, че въпреки голямата новина за стартирането на използването на ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ страната я очакват трудни седмици напред. Това се дължи на растящите случаи на заразявания, отдавани предимно на новия щам на вируса, който се разпространява по-бързо.

За последните шест дни броят на заразените постоянно надхвърля 50 000.

Лейбъристката партия дори призова за налагане на трети общонационален локдаун.