„Зелената зона“ в София се разширява от утре. Към кварталите за платено паркиране се добавят части от „Иван Вазов“ и „Яворов“.  Промяна ще има и в работното време на „Синята и зелената зона“.

След няколко часа знаците ще бъдат разопаковани и паркирането ще стане платено в двата квартала.

С разширяването, местата за платено паркиране се увеличават с 1700 и общо с тези в „Синята зона“ стават близо 32 хиляди.

Въпреки че повечето жители на комплекс „Яворов“ са пожелали да бъдат присъединени към „Зелената зона“, днес много от тях казват, че направената организация е лоша и местата за паркиране са малко.

В първия понеделник от годината, по желание на повечето жители на комплекс „Яворов“, безплатното паркиране ще остане в миналото.

„Предишните „Зелени зони“, когато ги направиха, колите се изтеглиха насам“, показва нагледно ситуацията с паркоместата един от живущите в квартала – Радослав Радев и допълва:  

„И поради тази причина живеещите тук бяха на мнение, че е добре да стане „Зелена зона“, за да се освободим от колите, които не са от квартала.“

Голяма част от шофьорите обаче са недоволни, че местата за паркиране са едва 350. Те са по-малко от преди, защото вече няма да може да се паркира по алеите и в зелените площи.

От Центъра за градска мобилност обясняват, че голяма част от паркоместата тук са били незаконни.

„Там има и по-тесни алеи, на които не е законосъобразно да има паркоместа, а в крайна сметка те досега са си паркирали там, но неправомерно“, посочва Румяна Милова – Център за градска мобилност.

Въвеждането на платено паркиране в квартал „Яворов“ води до още една промяна – улиците стават еднопосочни.  

„Предвид атмосферните условия само знаците са поставени, така че да бъдат ориентирани гражданите  къде се намират паркоместата, къде е забранено“, посочва  Румяна Милова – Център за градска мобилност. 

Съответната  маркировка ще бъде поставена пролетта.

В другия квартал, който се присъединява към Зелената зона  – „Иван Вазов“, повечето живеещи са доволни, че паркирането става платено.

На друго мнение са работещите, за които идването до работа с кола ще стане по-трудно заради липсата на паркоместа.

Промени има и в часовете за платено паркиране.

От понеделник „Зелената зона“ вече ще работи и в събота от 10 до 18 часа. С такова работно време ще е и „Синята зона“.

Засилени проверки за нередовни пътници в градския транспорт от януари

Нови части от София с платено паркиране, „зелена зона” и в събота

„Зелена“ зона в София ще работи и в събота

200 лева стигат новите глоби за неправилно паркиране в София