О т 18 януари поетапно и по-големите ученици вероятно ще се върнат в клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който е на посещение в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски“, за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1 до 4 клас в час. 

Онлайн или в клас – разказ на учител за обучението на най-малките

При какви мерки малките ученици се връщат в клас

По думите му първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на зоболелите и да се вземат конкретни решения. 

„Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще пристъпим към режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, а друга в класните стаи“, поясни Вълчев, цитиран от NOVA.

Нов пик на заболели с COVID-19 в средата на януари, прогнозира лекар

„Засега имаме нормална посещаемост при малките ученици. Всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Имаме цели села, в които няма коронавирус и за тях беше непонятно едно такова затваряне“, коментира образователният министър.

Вълчев заяви, че със събрани средства училищата са купили 10 000 въздухопречиствателя. 

Кога студентите ще започнат отново да посещават лекции.

Кунчев: Вървим към разхлабване на мерките

„В момента са разрешени държавните изпити. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, за да може студентите отново да посещават университет. Тоест да имаме средно дневно под 600 заразени за по-дълъг период от време“, поясни министърът на образованието. 

И отбеляза, че очаква около 30 000 учители да изявят желание за ваксиниране.

„До края на седмицата списъците с желаещите ваксина ще са готови. Ваксините са спасили милярди човешки животи, откакто съществуваме. Мисля, че трябва да вярваме повече в науката. Трябва да се страхуваме не от ваксините, а от коронавируса“, каза още Вълчев.

От днес, 4 януари, се възобновява присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас в училищата и в детските градини в страната. В училищата ще продължи да се прилага организацията, която да ограничава взаимодействието между отделните паралелки и класовете. Ще продължат да се спазват и установените противоепидемични дейности за дезинфекция на класните стаи и на помещенията в училищата, съобщават от Министерството на образованието и науката.