Вериги ще помагат на BG производителиПриеха меморандум с 8 мерки5 търговски вериги подписаха меморандум за подкрепа на българските производители, съобщиха от Сдружението за модерна търговия. “Билла”, “Лидл”, “Кауфланд”, “Фантастико” и “ПроМаркет” се ангажират с 8 конкретни мерки. Всяка от веригите ще осигури в магазините си място за продажба на стоки с български произход и/или произведени от български производители, включително средни и малки регионални фирми. Продуктите ще бъдат разполагани в супермаркетите съобразно техния вид и характер (сезонност при плодове и зеленчуци и др.).

Веригите се ангажират с маркетингова подкрепа за по-разпознаваеми български продукти. Ще бъде осигурено подходящо обозначаване на храните с български произход.

5-те вериги декларират в меморандума, че ще предоставят място и за фермерски пазари и събития на производители. На тях средни и малки стопани ще могат да продават продукцията си, която отговаря на всички нормативни изисквания и при спазване на мерките за безопасност. Големите търговци у нас ще положат усилия и за обучения на малки и средни регионални производители при сертифицирането на бизнеса им. Подписалите меморандума вериги са готови да договарят по-кратки срокове за плащане на продукти, доставени от средни и малки производители. Компаниите са готови да участват в работни групи, за да подпомагат производителите с идеи от успешните им бизнес модели. Веригите ще прилагат приетите мерки при пълно запазване на икономическата си самостоятелност и независимост. Срокът на действие на меморандума е 31 декември 2021 г.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.