Великобритания: Нова ваксина и нов локдаун

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че не подлежи на въпрос, че правителството ще оповести в най-скоро време още по-строги мерки за обуздаване разпространението на коронавируса. Това става в деня, в който тръгна програмата за масово ваксиниране с разработената от Оксфордския университет и компанията „АстраЗенека“ Covid ваксина и голяма неяснота дали училищата ще продължават да са отворени. От полунощ Шотландия влиза в локдуан.

Опозиционната Лейбъристка партия призова за незабавно въвеждане на трети общонационален локдаун. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър изтъкна, че е неизбежно затварянето на още училища, за да се намали разпространението на вируса.

По повод на кризисната ситуация премиерът Борис Джонсън днес заяви:

„Престоят ни много тежки седмици. Вирусът наистина се разпространява много бързо. В допълнение към по-високите степени на местна карантина и ограниченията, които въведохме, е изключително важно всеки да даде своя принос, като спазва разпоредбите“.

По-рано министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че старата система от местни карантини вече не е достатъчно надеждна за спиране на разпространението на вируса.

Казаното от Борис Джонсън – че ще последват по-строги мерки, повдига въпроси като какви точно, кога и защо се бавят.

Междувременно ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ от днес вече влезе в употреба. Първите 530 000 дози вече са налични, правителството е поръчало общо 100 милиона.

Властите обявиха, че втората доза ще бъде инжектирана след 12 седмици, като идеята за забавянето е максимално висок брой хора да получат колкото се може по-скоро първата доза.

Джонсън обеща десетки милиони ваксини до края на март и отрече твърденията, че националното здравеопазване не разполага с капацитет да прави по 2 милиона ваксини на седмица.

В същото време все повече се засилва натискът върху министрите да наредят на училищата да преминат към онлайн обучение. За момента съветът към родителите е да пращат децата с в училищата, които са отворени, но някои местни власти бойкотираха директивата и не отвориха училищата днес.

Лондонският университетски колеж каза на студентите си да не се завръщат в студентското градче поне до края на февруари, което е против решението на властите за подновяване на занятията на студентите в края на януари.