Биткойнът падна с над 10%

Цената на биткойна се повиши до свеж рекорд през уикенда, достигайки границата от 34 000 долара. Този ход беше последван от скок на по-малки криптовалути като етер, които преминаха границата от 1000 долара за първи път от февруари 2018 г.

Биткойнът се срина до $ 29 316 около 5:40 ч. сутринта в понеделник, което отбеляза спад с 12% през последните 24 часа. 

„Най-вероятното обяснение за отдръпването, е краткосрочно вземане на печалба от търговци, а не дългосрочни инвеститори“, каза Джейсън Дийн, анализатор в крипто консултантската компания Quantum Economics. „Предвид настоящите настроения и апетит за биткойн, изглежда вероятно всяка корекция да бъде краткотрайна.“

Биткойнът, най-голямата криптовалута в света по пазарна стойност, претърпя историческо рали през 2020 г., напредвайки с над 300%. Създаден през 2009 г., той се разглежда като децентрализирана цифрова валута, която се отказва от необходимостта от какъвто и да е централен орган, като централна банка.

Днес биткойните се приветстват като инфлационен хедж, подобен на златото, в лицето на безпрецедентен държавен стимул, насочен към справяне с пандемията на коронавируса. Редица институционални инвеститори проявяват повишен интерес към биткойните, като разпределят част от активите си за инвестиране в цифровата валута.

„Не може да се отрече, че биткойнът се е доказал като утвърден и най-добре представящ се актив“, каза Ерик Демут, главен изпълнителен директор на брокер на цифрови активи Bitpanda. „Стойността на биткойните нарасна над 300% миналата година, тъй като повече институционални инвеститори направиха този скок, за да приемат цифровите валути.“

И все пак скептиците виждат биткойн като спекулативен актив без присъща стойност и пазарен балон, който вероятно ще се спука в даден момент.

Представянето на биткойн за 2020 г. припомни безумното му рали до почти 20 000 долара през 2017 г., последвано от рязко отстъпление през следващата година.