Проф. Радка Аргирова: Хората със СПИН да изчакат с ваксинирането„Бих посъветвала хората със СПИН да изчакат с ваксинирането“. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова по Нова тв във връзка с разработваните ваксини срещу коронавируса. 

Тя обърна внимание на неяснотите около ваксините.„Нищо не знаем за това как ваксините влияят върху бременните. И при децата не знаем. Има неизяснения относно хората с алергични състояния и автоимунни заболявания. Притеснява ме въздействието върху хората с имунодефицитни заболявания“, предупреди проф. Аргирова.

Тя обясни, че 8 дни са нужни да се приготви ваксината, а останалото е въпрос на производство.

„Това са непосредствено един върху друг етапи на изследване и проучване. Всички проучвания на „Бионтех“ са направени. Оказва се, че 10 трлн. долара са дадени, за да се направи тази ваксина с такава скорост“, каза още вирусологът. 

Според нея е напълно дешифриран геномът на коронавируса. „Щом е известен геномът, вече знаем пътя за ефективен имуноген. Имуногенът е препаратът, който ще бъде използван при ваксината“, каза още тя. 

„Много неща се промениха. Най-напред се промени самият вирус. Самият вирус не е този, който беше в началото, вече на практика не циркулира. Два други варианта вече не циркулират, затова пък се появиха мутанти”, обясни проф. Аргирова.

Тези нови вируси като цяло имат една обща черта – по-лесно се пренасят, по-лесно заразяват клетките. Именно това е причината, заради която в есенната част на годината, започна много сериозно покачване броя на новооткритите заразени лица, добави тя.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.