Заев: Продължаваме с решаване на въпроса с България

Няма да има предсрочни избори и неоправдано искане на оставката на правителството. Няма нужда или логика за оставки. Подобно действие би било предателство за всички, подкрепили европейския дневен ред на страната. Правителството е стабилно, подкрепено от стабилно мнозинство в парламента, заяви премиерът Зоран Заев в интервю за МИА, цитирана от БГНЕС.

Казаното беше в отговор на въпроса дали ще има предсрочни парламентарни избори, които се искат от опозицията след българското вето.

Заев каза, че процесът на европеизация е започнал, както и прилагането на програмата за реформи до окончателното членство в ЕС.

Той добави, че това е стратегическа цел на правителството, одобрена от мнозинството граждани на последните избори:

„Доверието на мнозинството от гражданите, което те дадоха на политиките на това правителство, се дължи на решителното намерение за разрешаване на всички въпроси, включително и на този с България.

Нека Мицкоски погледне в собствения си двор, нека помисли и нека си отговори – кой е този, който е нормално и логично да подаде оставка след толкова много изборни поражения“, каза Заев.

Като македонци имаме какво да кажем на нашия македонски език, равноправни на другите европейски народи. Това заяви още македонският премиер Зоран Заев в интервю за агенция МИА.

Той отбелязва, че 2021-ва е година на надеждата, в която ще има победа над пандемията, но също така и година, когато Северна Македония отбелязва 30 години от независимостта си.

Заев изтъква, че напредъкът в европейската интеграция трябва преди всичко да зависи от вътрешните реформи, свързани с главите, законодателството на Европейския съюз и постигането на европейските стандарти.

„Ние градим диалог, а не конфликт с България, смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация, заявява още Заев.

Той подчертава, че комуникацията с официална София продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България да са пречка за разрешаване на двустранните различия.

По думите на Заев той редовно общува с българския премиер Бойко Борисов и винаги, когато има нужда, те са на линия. Двамата са си честитили Нова година с пожелания за просперитет на двата народа и целите Балкани.