П редполагаеми ислямистки бойци са атакували две селища в Нигер, като се съобщава за десетки жертви. Най-малко 70 цивилни са били убити при едновременни нападения срещу двете села, които се намират в пограничния район с Мали, съобщи Би Би Си (BBC).

В последно време имаше няколко акта на насилие, извършени от военни групировки в африканския регион Сахел. Франция съобщи в събота, че двама нейни войници са били убити в Мали.

Часове по-рано групировка, свързана с Ал Кайда заяви, че стои зад убийствата на френски военни в Мали, извършени в отделна атака в понеделник.

Франция ръководи коалиция от западноафрикански и европейски съюзници срещу ислямистки бойци в Сахел. Но регионът продължава да бъде засегнат от етническо насилие, престъпност и трафик на хора и наркотици.

Регионът Тилабери в Нигер, където са разположени селата, се намира в т. нар. тригранична зона между Нигер, Мали и Буркина Фасо, която беше измъчвана от джихадски атаки през последните години.

Пътуването с мотоциклет в региона беше забранено за година, като част от усилията да бъдат спрени набезите на ислямистките бойци, които често предприемат атаките си от превозни средства.

Райони в Нигер също така са изправени пред непрекъснати атаки от джихадисти от Нигерия, където правителството се бори с групировката Боко Харам. Миналия месец нейни членове убиха най-малко 27 души в югоизточния нигерски регион Дифа.

Последните атаки в Тилабери идват на фона на избори в Нигер, тъй като президентът Махамаду Исуфу се оттегля след два петгодишни мандата. Обявените временни резултати в събота показаха преднина за Мохамед Базум – бивш министър и член на управляващата партия в Нигер.

Очаква се втория тур на изборите да се проведе на 21 февруари, след като бюлетините бъдат утвърдени от конституционния съд на страната.

Защо Франция и ЕС засилват военно присъствие в Западна Африка

DW: Там, където робството все още съществува