Как да надхитрим стреса и страховете от COVID през 2021-аСлед година на отровен стрес, разпален от страховете и несигурността от пандемията, началото на новата година е подходящо време да започнем на чисто, да обърнем внимание на психичното си здраве и да развием здравословни начини да се справяме със стреса занапред, пише психоложката Лоръл Мелин в статия за електронното издание „Конвърсейшън“.

Неврологията достигна до успешни методи без лекарства, които могат да влязат в употреба сега.Авторката предлага разработен от нея метод, при който използваме бурните си емоции за бързо изключване на стреса и активиране на положителни чувства, предава БТА.

Трудностите от преодоляване на отрицателните чувства, предизвикани от стреса са свързани на първо място с човешките гени, твърди Мелин. Предците ни са ловували и са се борили за надмощие с други хищници, което е оставило в отпечатък и върху съвременните хора. Ние сме програмирани да сме особено бдителни и постоянно нащрек за опасности, затова мозъците ни бързо активират химически вещества и отрицателни емоции в отговор на това.

Каскадата от хормони на стреса, свързани с отрицателните емоции, блокират когнитивната гъвкавост, самоконтрола и поведението, насочено към постигане на цел. Тенденцията да избягваме да се справяме с отрицателните емоции ни поставя в омагьосания кръг на постоянно пренебрегване на неприятните чувства, а това усилва стреса и ни поставя пред опасността от психически проблеми.

Традиционните подходи за справяне със стреса се основават на когнитивно-поведенческа терапия, насочена върху различни модели на мислене и поведение. Тя обаче е създадена преди появата на съвременното претоварване от стрес.

Изследователи от Нюйоркския университет установиха, че когнитивните методи са ефикасни при ситуации на ниски нива на стрес, но не са така успешни при овладяване на големия стрес на съвременния живот.

Мелин предлага техниката си за емоционален мозъчен тренинг, за която твърди, че овладява силния стрес.

Първата стъпка на метода е освобождаване на отрицателните емоции. Единствената отрицателна емоция, която ни кара да предприемем действие вместо да сме пасивни, е гневът. Изследвания показват, че потискането на гнева е свързано с депресия и не намалява отрицателната емоция. В същото време е установено, че здравословното освобождаване от гнева намалява рисковете за здравето, произтичащи от стреса.

Техниката на Мелин предлага изключване на стреса чрез контролирано освобождаване на гнева. Така мозъкът възвръща контрола върху емоциите, а те се изливат, без да се превръщат в отровни и хронични. След първия изблик на гняв идва ред на чувства като тъга, несигурност, страх, съжаление.

Това може да стане, като опитате да говорите с прости думи за чувствата си. Можете да започнете да се освобождавате от стреса, като използвате прости фрази за изразяване на отрицателните чувства – „Ядосан съм, защото…“, „Тъжен съм, защото…“, „Страхувам се, защото…“

След освобождаването на отрицателните емоции, естествено ще се надигнат положителни чувства. Те също могат да се изразят лесно – „Благодарен съм, защото…“, „Щастлив съм, защото…“, „Чувства се сигурен, защото…“, „Гордея се, защото…“.

Нагласите ни бързо се променят и този феномен има различни обяснения. Едното е, че невронните мрежи в мозъка, които съхраняват спомените, се активират, когато сме положително настроени и ни връщат към спомените за други положителни състояния от миналото. Друго обяснение е, че преминаването от отрицателни към положителни чувства успокоява симпатиковата нервна система и активира парасимпатиковата, която действа като спирачка на силните чувства.

Мелин дава пример как би изглеждало овладяването на стреса в конкретен момент.

„Ядосана съм, че съм в изолация и не мога да видя внука си Хенри.

Бясна съм, че всичко е така объркано. МРАЗЯ ТОВА!

Тъжна съм, че съм сама.

Страхувам се, че това никога няма да свърши.

Чувствам се виновна, че се оплаквам. Имам късмет, че съм жива, имам покрив над главата си и любов в живота си.“

След това идва ред на положителните чувства.

„Благодарна съм, че снаха ми изпраща снимки на Хенри.

Щастлива съм, че със съпруга ми се смяхме заедно тази сутрин.

Чувствам сигурност, че това все някога ще свърши.

Гордея се, че правя всичко по силите си, за да се справя“.

След една ужасна година и с множеството предизвикателства през 2021 г., всеки от нас може да се справи сам и без лекарства да подобри настроението си. Не е нужно да се оставяме на страха от COVID-19 да ни победи, казва психоложката.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.