П рез деня са станали пет инцидента с туристи в района северно от връх Ботев, има и загинал. По три от сигналите се работи в момента, съобщиха от Планинската спасителна служба в Троян.

Мобилизирани са планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, защото условията в планината са много сурови в момента, предаде агенция БТА.

Четирима души са тежко пострадали, като единият е с много сериозни травми.

Те не бедстват, защото при тях има хора. Един от нуждаещите се от помощ вече е транспортиран в болница. Спасители свалят от планината другите трима.

Има и инцидент с фатален край, загиналият ще бъде транспортиран утре. Всичките произшествия са станали вследствие на подхлъзване и падане.

Ето какво се е случило днес:

Около обяд в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга, информира Агенция „Фокус“.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят ѝ е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на вр. Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането на тялото му.

На 1 януари 2021 г. двама спасители от отряда на ПСС в Троян, извършващи преход по кабела от връх Купата в посока вр. Ботев, се отзовават на сигнал за турист, паднал по време на слизане по същата пътека. Незабавно му оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

„Подценена е обстановката в планината.

Снегът е малко, но е твърд и изисква специализирана екипировка, с каквато пострадалите не са били”, заяви Христо Сливков, завеждащ Планинската спасителна служба в Троян.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки, да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.