Гръцкото правителство въвежда пълна карантина до 11 януари

Гръцкото правителство въвежда пълна карантина до 11 януари.

На извънреден брифинг говорителят на правителството Стелиос Пецас съобщи, че Гърция затяга карантината до 11 януари. Забраните, влизат в сила от утре в 6.00 часа сутринта. Затварят отново козметични салони, книжарници. Забранява се да работят магазините с предварително запазен час за посещение. Остават отворени само магазини за хранителни стоки, аптеки и бензиностанции.

В болници продължават да се лекуват голям брой пациенти. Около 2500 болни прекараха Коледа в леглата на Covid, докато повече от 400 все още са в отделенията за интензивно лечение.

„Тези данни изискват от нас да останем наблюдателни, като правим всичко възможно, да намалим още повече разпространението на коронавирус. Особено сега, когато надеждата за ваксината не е само надежда, а реалност. Ето защо ние „играем в защита“ с всички мерки, необходими за спиране на пандемията. „Преминаваме в контраатака, с операция „Свобода“за ваксинацията“, подчерта говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Вечерният час отново е от 21.00 часа до 5.00 сутринта. Мерките са насочени към овладяване на заразата преди да отворят всички училища на 11 януари.

Църквите след 11 януари 2021 г., отново ще приемат миряните за неделните служби с правилата, които бяха валидни по Коледа и Нова година. В края на втората седмица на м. януари ще бъде оценена епидемиологичната ситуация в страната и въз основа на тази оценка ще има по-нови мерки за останалите сектори на социалната и икономическа дейност.

Не се променя протоколът за влизане в Гърция, като заедно със задължителен отрицателен тест за коронавирус на всички влизащи в страната се прави и бърз тест на границата, задължителна е тридневната карантина.

 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.