Гръцкото издание Kathimerini: Става дума и за моя живот!

Виждайки хора, които се тълпят по улици и обществени площади, и чувайки за хора, които се събират в домовете напук на ограниченията на коронавируса, няма как да не попитате колко глупави могат да бъдат някои хора, коментира гръцко-американският журналист Том Елис в електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Дори ако се опитате да разберете хората, които се съмняват в ефективността на ваксината срещу Covid-19 или се страхуват от възможните странични ефекти (опасенията им се отчитат, но ние трябва да следваме инструкциите на учените, преобладаващото мнозинство от които подчертават взискателността на мерките за безопасност и масовата имунизация) не трябва да има абсолютно никакво разбиране или толерантност към безотговорното поведение на отричащите Covid. Те са неоправдани, глупави и опасни, не само за себе си, но, което е по-важно, за други хора, които вземат мерки за безопасност, носят маски и избират да останат у дома.

В края на крайщата не е твърде много да помолим хората да останат вкъщи. Представете си, че трябваше да се приютим в приют, защото външният въздух беше замърсен. Ето какъв трябва да бъде отговорът ни на тази безпрецедентна ситуация. Това е война. Предупрежденията на учените са сирените, а домовете ни са бункерите. Така че това е истинска война и ние правим необходимото, за да се спасим и да защитим живота.

Само че в този случай животът ни зависи не само от нашето собствено поведение, но и от това на другите. А безотговорното поведение може да бъде престъпно. Можем да перефразираме известния лозунг на кампанията на Клинтън: „Това е и моят живот, глупако.“ Това явление не е изключително за Гърция, разбира се, и за да бъдем честни, гърците показаха по-голямо ниво на зрялост от много други народи по въпроса.

Само 40 процента от френското население иска да се ваксинира срещу коронавирус, според неотдавнашно проучване, проведено от Ipsos Global Advisor в партньорство със Световния икономически форум. Това поставя Франция зад други също изоставащи страни като Русия (43%) и Южна Африка (53%).

Според анкетата най-желаещите да бъдат ваксинирани са китайците (80%), бразилците (78%), британците (77%) и американците (70%). По-позитивно за изходящата година, трябва да приветстваме отговорното и зряло отношение на гръцките политически лидери при управлението на пандемията, както се вижда от техния консенсус по въпроса за ваксинацията. Трябва да имаме предвид, че такова сериозно и отговорно отношение към пандемията и нейното управление за съжаление липсва на много правителства и партийни лидери в други страни, включително световната суперсила (САЩ –бел.ред).

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.