Глобалният дълг достига 277 трилиона долара към края на 2020?

Глобалният дълг достига 277 трилиона долара към края на 2020, сочат прогнози. 

Страхът от дългова криза тегне на все повече страни по света, припомнят световните медии. Икономическите последици от кризата с коронавируса принудиха правителствата на много държави да се обърнат към дълговите пазари, за да финансират дефицитите в бюджетите си, натрупани заради мерките за овладяване на пандемията. Ваксините дават надежда за по-добър контрол върху разпространението на коронавируса, но проблемите не свършват дотук, коментират анализатори. 

Точно когато споменът за дълговата криза в Португалия след финансовия стрес от 2008 – 2009 година започна да избледнява, затворените магазини и кафенета събудиха страха от завръщането й, пише Файненшъл таймс. Лисабон бе една от столиците, които трябваше да предприемат най-тежките мерки за овладяване на прекомерното задлъжняване на правителството, а редом с Рим и Атина се превърнаха в символ на неправилна политика на прекомерни харчове и след това – невиждана към онзи момент политика на лишения, наложена от кредиторите и спасителните програми. Сега ситуацията е различна – харчовете не се определят като „преомерни”, а като „необходими”, за да се запази икономическият живот и рецесията, причинена от ограничителните мерки срещу Covid-19, да бъде по-лесно преодоляна. Но това има своята цена – ново покачване на дълга, което за сравнително здравите икономики преди коронакризата не би трябвало да представлява сериозен проблем, но за южните икономики с хронични симптоми може да се окаже началото на нова тежка криза. Към „старите познайници” с дългови проблеми анализаторите категорично посочват и Испания, но не пропускат да предупредят и за възможна криза във Франция.

Анализаторите коментират, че дълговете извън Европа също трябва да бъдат държани „под око”, а погледът първо е насочен към Вашингтон. Освен в Съединените щати обаче проблемът става все по-сериозен в Канада, Великобритания, Япония и разбира се – Китай. Много притеснителна остава ситуацията в бедните африкански държави, както и в някои страни в Южна Америка, допълват експертите. В числа – прогнозите са, че глобалният дълг достига 277 тpилиoнa дoлapa към края на миналата година или 365% oт paзмepa нa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa.