В Русия над 800 000 души са се ваксинирали срещу Covid-19

В Русия повече от 800 000 души вече са се ваксинирали срещу Covid-19, съобщи министърът на здравеопазването Михаил Мурашко.

По време на работно посещение в Твер Мурашко каза, че в регионите са доставени милион и половина дози от първата регистрирана в Русия ваксина срещу Covid-19„Спутник V“. 

От вчера на правителствения интернет портал могат да се подават документи за издаване на паспорт на ваксинирания, стана ясно от думите на министъра. Той обаче не уточни дали притежателите на такъв паспорт получават и някакви предимства пред хората, които не са се ваксинирали. 

Масовата ваксинацията в Русия започна в началото на декември. Тя е доброволна и безплатна. 38% от руснаците са готови да се ваксинират, а 58 на сто засега нямат такова намерение, показват резултатите от социологическо проучване на „Левада център“.

Броят на официално установените случаи на заразяване с Covid-19 в Русия надхвърля 3 200 000. По този показател страната се нарежда на четвърто място в света след Съединените щати, Бразилия и Индия.