Конгресът на САЩ преодоля ветото на президента Тръмп върху закона за отбрана

Конгресът на Съединените щати преодоля ветото на президента Доналд Тръмп върху закона за отбраната, който предвижда разширяване на санкциите срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Сенатът, контролиран от републиканците, прие с над две трети от гласовете бюджета за отбрана в размер на 740 милиарда долара въпреки „възраженията на президента“. След като Камарата на представителите, контролирана от демократите, стори същото в понеделник, текстът вече е окончателно приет.

На необичайна следновогодишна сесия в контролираната от републиканците горна камара на Конгреса 80 от общо 100 сенатори одобриха закона – това е повече от две трети от необходимите гласове.

Законът предвижда бюджет за отбрана за фискалната 2021 година от 740 милиарда и половина долара. Долната камара на Конгреса, която е контролирана от демократите, гласува с 322 срещу 87 преодоляване на ветото.

В закона за отбраната е предвидено разширяване на санкциите срещу руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, както и санкции срещу Турция за покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Санкциите обхващат организации, които предлагат услуги за тестване, инспекция и сертификация за проекта „Северен поток 2“, както и услуги и мощности за модернизация на технология и оборудване за заваряване.

Законът за отбраната удължава забраната за военно сътрудничество на Пентагона с Русия и предвижда увеличение на количеството и мащаба на военните учения на НАТО в района на Черно море.

Доналд Тръмп наложи вето върху законопроекта, тъй като предвижда преименуване на военните бази, които носят имена на личности, били се на страната на Конфедерацията по време на Гражданската война, както и заради липсата на клауза, която да освободи от отговорност социалните медии за това, което те или трети страни публикуват на своите уебсайтове.

Световните медии коментират, че гласуването в Конгреса е унизителен удар срещу Доналд Тръмп в последните дни от мандата му.